Uutiset

Sydämeen painuva kokemus

Lappeenrannan KaikkienKykyjenKylä staffiläisen* silmin

*STAFF = Paikalliset leirinvetäjät, yleensä 4-6 hengen tiimi, joka huolehtii leirin arjen pyörimisestä. Joskus mukana on juniori- tai ulkomaalaisvahvistuksia.

Ruoka ✔
Ostokset ✔
Sähköpostit vanhemmilta ✔
Missä meidän pitää olla seuraavaksi?
Huomenna on poikkeusaikataulu.
Kurkkukipu yhdellä.
Ja toisella.
Linja-autokyydit retkeä varten.
Onko kitchen helppereillä kaikki hyvin?
Leiripaidat ✔
Valokuvat ✔
Me tarvittaisiin minisukset kulttuuriaktiviteettia varten, voitko auttaa? ✔
Millä me päästään junalta lentoasemalle?
Alakerran vessa on tukossa. ✔

Staffin lista on loputon ja työtä riittää. Työ alkaa jo talvella, mutta huipentuu leiripaikalla. On mahtava tunne kantaa omat kamat staffihuoneeseen ja muuttaa saman katon alle muiden staffijäsenten kanssa. Samaan aikaan leiripaikalle saadaan sängyt, patjat, lakanat, askartelutarvikkeet, printteri… Kaikki tarpeellinen, jotta ohjelma saadaan alkamaan. Jännityskin alkaa nostaa päätään. Miten tässä pärjätään? Olemmehan varmasti valinneet toimivan teeman ohjelmalle? Millaisia ovat osallistujat? Tai ryhmänvetäjät? Ihania, hauskoja, jännittäviä, suloisia…

Kun leiri vihdoin alkaa, ei elämään mahdu muuta. Jokainen päivä on loputon ja täynnä tapahtumia. On retkiä, kulttuuriaktiviteetteja, jalkapalloa, Open Day. On lääkärireissuja ja asiaa talonmiehelle. On leppoisa siesta ja sitten vauhdikas juoksupeli. Yhtäkkiä kuitenkin huomaa, että jo puolet yhteisestä ajasta on kulunut eikä yhtään ymmärrä, mihin se aika katosi.

Staffina ei aina ehdi osallistua kaikkiin aktiviteetteihin, mutta se ei haittaa! Olemmehan me läsnä. Staffin tehtävä on pitää seinät pystyssä ja mahat täynnä. Tärkeintä on, että leiri toimii, ja nuoret osallistuvat, kokevat ja oppivat. Kun se onnistuu, jaksaa mielellään valvoa myöhään, ajaa 40 km kauppaan ja takaisin, hoitaa sairastunutta nuorta, auttaa planning groupia videotykin kanssa ja kävellä ympäri leiripaikkaa etsien ilmapalloja. Palkkio staffina olemisesta on uskomaton ja mahtava, opettavainen ja silmiä avaava sekä sydämeen painuva kokemus. Palkkiona on noin 50 uutta ystävää ja majapaikka maapallon toisellakin puolella.

Että lähtisinkö uudestaan? Kyllä vain!

Laura, CISV Lappeenranta

“By bringing young people together in a spirit of tolerance and understanding, we help to lay the foundation for a peaceful tomorrow."

Kofi Annan, former UN Secretary General, CISV Seoul Symposium 2000.