Uutiset

Rakentamassa kansainvälistä ystävyyttä – Nubia in Colours

Nuubialaiset ovat vanha muinainen kansa, jotka historiallisesti ovat asuttaneet Egyptin etelärajaa sekä Sudanin pohjoispuolta. Maiden yhtenäisyyden loppumisen jälkeen 1950-luvulla, Nuubia jakautui kahtia. Vuonna 1970 Egypti rakennutti valtavan Assuanin padon, jonka tarkoituksena oli saada Niilin vuosittaiset tulvat hallintaan, sekä tuottaa suurelle osalle maata sähköä. Rakennushankkeen takia tuhannet nuubialaiset perheet joutuivat kuitenkin muuttamaan, saamatta kunnon korvausta. Monilta nuubialaisilta riistettiin heidän suurin tulonlähteensä, kun he joutuivat muuttamaan pois Niilin joen varrelta, enimmäkseen aavikkoisille alueille. Tämän seurauksena moni nuubialainen elää köyhyydessä. Nykypäivän Egyptissä ei nuubialaiset juurikaan ole julkisessa keskustelussa esillä, samalla kuin harva tuntee heidän kulttuuriaan. Sain mahdollisuuden tutustua tähän muinaiseen ja mielenkiintoiseen kansaan sekä heidän kulttuuriinsa paremmin osallistuessani Egyptin Assuanissa järjestettyyn IPP-leiriin.

Ensimmäinen CISV-kokemukseni oli siis 19 päivää kestänyt IPP-leiri ”Nubia in colours”. Saavuin aurinkoiseen Assuaniin suoraan lumisesta Suomesta joulun jälkimainingeissa. IPP-leirin teemoina olivat identiteetti, oikeus kotiin, maansisäinen pakolaisuus (engl. internally displaced person) sekä pakkosiirto (engl. forced migration). Teemat olivat aika rankkoja, ja saimme ensimmäisten päivien koulutusten aikana pohtia teemoja syvemmin.

stefano cagnetta, aswan

CISV-koulutus meneillään. Tässä pohdimme maansisäistä pakolaisuutta. Kuva: Stefano Cagnetta

Leirin ensimmäiset päivät kuluivat tutustuessamme toisiimme, CISV:hen sekä IPP:n teemaan sekä projekteihin. Sain jo ensimmäisinä päivinä tuntea sen CISV-hengen josta moni kokenut cisviläinen puhuu. Neljäntenä leiripäivänä, uudenvuoden aattona, aloitimme työt projekteissamme. Projekteja oli kaiken kaikkiaan kolme.

Projekti johon itse osallistuin, oli maanviljelyprojekti nimeltään ”the Green Track”. Projektin tarkoituksena oli tukea yhteistyöjärjestöämme Fekraa olemaan omavaraisempi, auttamalla heitä muuntamaan osan heidän tiloillaan sijaitsevasta maasta viljelyksi. Asensimme prototyypin orgaanisesta viljelymuodosta jota kutsutaan nimellä perma farming. Apuna työssä meillä oli kyseisen maanviljelymuodon asiantuntija Samir, joka oli ollut myös Intiassa asentamassa perma farming-viljelyä.

Työ oli aika rankkaa, ja siihen sisältyi paljon kaivelemista, kantamista sekä työkalujen käyttöä. Asensimme uudenlaisen kastelujärjestelmän alueelle sekä keräsimme orgaanista materiaa jolla maaperä saatiin ravinnepitoisemmaksi. Lopuksi istutimme erilaisia kasveja joita alueella käytetään paljon; banaaneja, pinaattia, munakoisoa, salaattia, retiisiä sekä yrttejä. Vaikka suuri osa työstä oli todella rankkaa, nautti koko Green Track-ryhmä siitä täysin siemauksin, ja meillä oli todella hauskaa.

Lopputuloksemme oli huikea, eikä kukaan meistä aluksi uskonut että pystyisimme tekemään kaiken sen minkä saavutimme noin kahdessa viikossa. Myös kahden muun projektin työ oli huimaa. ”Artistic Expression”- ryhmä onnistui muuntamaan kauheassa kunnossa olevan raunioituneen tilan mitä kauneimmaksi taiteellisen ilmaisun tilaksi, jossa paikalliset voivat järjestää käsityöpajoja sekä erilaisia musiikki- ja taideiltoja. He rakensivat lavan, kunnostivat seinät ja lattian sekä maalasivat seinät nuubialaisella taiteella. Kolmas projekti oli dokumentointiprojekti jossa ryhmä kiersi haastattelemassa paikallisia nuubialaisten kulttuurista, heidän tarinoistaan sekä heidän näkemyksistään mitä koti heille merkitsee. Kaikki kolme projektia onnistui aikaansaamaan suunnitellusti kaiken alle kolmen viikon aikana.

green track, bild av theresea andersen

Green Track-ryhmä töissä. Kuva: Theresa Johanna Lund Andersen

Oleellinen osa IPP-leiriä ovat kulttuuriaktiviteetit jotka jokainen delegaatio suunnittelee. Ideana on syventyä leirin teemaan ja pohtia miten ne liittyvät omaan maahansa, ja järjestää teemaan liittyvä aktiviteetti. Suomen, Ruotsin ja Norjan delegaatiot löivät hynttyyt yhteen ja järjestivät yhdessä aktiviteetin. Mailla on yhteisiä vähemmistöjä, joista saamelaiset ovat ehkä kuuluisin vähemmistö, joten oli kiinnostavaa pohtia heidän asemaansa yhdessä. Pohjoismainen yhteistyö oli muutenkin hedelmällistä, ja keskustelimme vähemmistöjen lisäksi myös identiteetistä ja maahanmuutosta yhdessä. Kaikkien delegaatioiden aktiviteetit olivat kiinnostavia, ja saimme mahdollisuuden oppia asioista joista monilla ei ollut paljon tietoa. Omasta mielestäni esimerkiksi kuuleminen Kolumbian Farc-sisseistä tai Brasilian alkuperäiskansojen kohtelusta oli vallan antoisaa. Tässä lienee CISV:n toiminnan ydin, ajatustenvaihto ja tietoisuuden kasvattaminen, ja näin oman itsensä kehittäminen paremmaksi maailmankansalaiseksi.

Kaiken kaikkiaan oli ensimmäinen CISV-kokemukseni uskomaton kokemus. Upeiden osallistujien ja parhaan staffin lisäksi oli yhteistyöjärjestömme Fekra mitä mainioin. Fekran ihmiset sekä sijainti Niilin joen varrella tekevät siitä ainutlaatuisen, ja Fekrasta tuli kolmen viikon aikana meille osallistujille kuin koti. Leirin lopussa aloimme jo suunnitella paluuta sinne. Oli todella inspiroivaa tutustua nuubialaisiin ja heidän kulttuuriinsa, ja uskon todella että projekteistamme on paikallisille hyötyä. Ainakin paikalliset olivat vaikuttuneita työstämme. Suuri kiitos projektien toteutumisesta kuuluu juuri Fekran ihmisille ja muille paikallisille, ilman heitä eivät projektit olisi toteutuneet.

Nuubia ja sen ihmiset valloittivat sydämeni. Vaikka nuubialaiset joutuivat kovan kohtelun kohteeksi Assuanin padon rakentamisen takia, he selvisivät, sopeutuivat ja hyväksyivät kohtalonsa. He ovat vakuuttuneita että Assuanin pato on hyväksi Egyptille, ja he ovat ylpeitä siitä. Nuubialaisissa on paljon josta me muut voisimme ottaa mallia. Heidän ystävällisyytensä ja elämänilonsa, sekä kyky elää hetkessä, ovat arvostettavia ominaisuuksia.

Kolme viikkoa vierähtää nopeasti, mutta kiitos Assuanissa vietetyn ajan minulla on taas reppu täynnä uutta tietoa, uusia ystäviä sekä uskomattomia kokemuksia. Voin lämpimästi suositella IPP-leiriä kaikille siitä kiinnostuneille.

Mikaela Wickman

Seuraavan IPP-leirin järjestää CISV Helsinki vuonna 2016 – kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan leirin suunnitteluun ja toteutukseen. Kysy lisää osoitteesta martina.nystrom@fi.cisv.org ja tule mukaan!

“By bringing young people together in a spirit of tolerance and understanding, we help to lay the foundation for a peaceful tomorrow."

Kofi Annan, former UN Secretary General, CISV Seoul Symposium 2000.