Uutiset

Juttu jatkui siitä, mihin se 20 vuotta sitten jäi

Lauantaina 30.6.2015 kokoonnuimme viimein yhteen, yli 20 vuoden tauon jälkeen. Tapaamisesta puhuttiin vuosien varrella oikeastaan aina kun jotkut ryhmäläisistä sattumalta tapasivat toisensa, mutta aina ennen se jäi pelkäksi puheeksi. Nyt iloiseksi yllätykseksi kymmenestä CISV-perhevaihtoryhmäläisestä yhdeksän pääsi tapaamiseen ja saimme myös leaderimme paikan päälle.

Tapasimme ensimmäistä kertaa syksyllä 1992. Tarkoituksena oli osallistua CISV:n kaksivuotiseen perhevaihtoon, jonka toteutuminen tosin oli ensin vaakalaudalla, kun ryhmästä puuttui kaksi tyttöä. Ryhmä saatiin kokoon, ja Naantali-Tokio -perhevaihdon suunnittelu pääsi alkamaan. Kesällä 1993 sitten vastaanotimme 10 japanilaisnuorta Suomeen ja seuraavana kesänä matkustimme itse Japaniin.

Nyt saavuin tapaamiseen vähän myöhässä. Osa ihmisistä hääri keittiössä ja muut jutustelivat olohuoneessa, ihan kuin ennen vanhaan. Yhdessäolo tuntui käsittämättömän luontevalta, vaikka osa ihmisistä ei ollut tavannut toisiaan yli 20 vuoteen. Nyyttärihenkisesti ruuat ja juomat koottiin pöytään ja vuorotellen jokainen kertoi kuulumisiaan perhevaihdon jälkeiseltä ajalta. Keskustelu rönsyili välillä hyvinkin kauas, mutta kaikkien elämänpolut saatiin päivitettyä nykypäivään.

20 vuodessa ehtii tapahtua paljon. On opiskeltu, valmistuttu ammatteihin, menty naimisiin, saatu lapsia ja muutettu paikasta toiseen. Yhdessä pohdittiin sitä, miten CISV-perhevaihtokokemus on meihin vaikuttanut. Aivan takuuvarmasti saimme kaikki kansainvälisyyskipinän. Itse en olisi varmastikaan uskaltanut lähteä vaihto-oppilaaksi Australiaan, saatikka myöhemmin ulkomaille töihin. Ei ollut kovinkaan yllättävää, että kaikki muutkin olivat olleet opiskelijavaihdossa jossakin kohtaa opintojaan, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Saksassa ja Uudessa-Seelannissa.

Sen sijaan yllättävää oli se, miten helppoa meidän oli taas olla yhdessä, näinkin pitkän ajan jälkeen. Tulimme siihen tulokseen, että luonteva yhdessäolo johtui varmaankin siitä, että perhevaihto oli meille valtavan iso asia ja kokonaisvaltainen kokemus. Tapasimme toisiamme säännöllisesti kuukausittain yli kahden vuoden ajan. Vierailimme toistemme kotona ja tutustuimme toistemme perheisiin, kävimme CISV:n leireillä ja hankimme osan matkarahoista työskentelemällä yhdessä Muumimaailmassa. Perhevaihtoon osallistuminen vaati paljon sitoutumista, luottamusta ja avoimuutta kohdata uusia ihmisiä. Onhan se klisee, mutta tuona aikana meistä tuli osa suurta perhettä.

Edelleenkin perhevaihtoon osallistuminen on iso juttu ja varmasti jännittä hyppy tuntemattomaan. Yhdessä pohdimme, että meille 1990-luvun nuorille se oli kuitenkin vielä astetta enemmän extreme-kokemus. Matkustaminen ei ollut yhtä tavallista kuin nykypäivänä, eikä taskussa ollut kännykkää, saatikka Google-kääntäjää. Sanakirjalla pärjättiin ja kotiin lähetettiin kuulumiset postikortilla. No varmaan jonkun kerran soitettiin puhelimellakin.

Arvelimme myös, että perhevaihtomme oli äärimmäisen onnistunut osin siksi, että ensimmäisenä vuonna oltiin nimenomaan Suomessa. Olimme suunnitelleet vaihtokuukauden ohjelman todella tarkkaan ja seuraavana kesänä japanilaiset tarjosivat meille vähintäänkin yhtä paljon mukavaa tekemistä. Muistelimme, miten vaikuttuneita japanilaiset olivat Suomen luonnosta ja elämäntavasta. Japanilaisten leaderi ihmetteli Turun jokirannassa, miten jotkut voivat elää näin rennosti ja vapaasti. Tokiolaisnuorille suomalainen metsä oli jotakin aivan käsittämätöntä. Todennäköisesti meidän kulttuurishokkimme kuumassa ja kosteassa miljoonakaupungissa oli kuitenkin aika paljon miedompi kuin japanilaisteineillä Suomen yöttömässä yössä.

Iltaan mahtui paljon naurua, monta albumia valokuvia, ihania muistoja ja uskomattoman tarkkoja yksityiskohtia yli 20 vuoden takaisista tapahtumista. Juttu luisti ja tuntui siltä, että juuri mikään ei ollut muuttunut, paitsi että näytimme aika paljon omilta vanhemmiltamme. Toivottavasti seuraavaan tapaamiseen ei mene 20 vuotta.

Ikimuistoisia kokemuksia kaikille CISV-nuorille ja CISV-perheille toivottaen,

Juulia Räikkönen

cisv (1)

“By bringing young people together in a spirit of tolerance and understanding, we help to lay the foundation for a peaceful tomorrow."

Kofi Annan, former UN Secretary General, CISV Seoul Symposium 2000.