Uutiset

CISV ensikertalaisen ryhmänvetäjän näkökulmasta

Tunnen olevani etuoikeutettu sekä onnekas. Luin CISV:stä ensimmäisen kerran tammikuussa 2013. Järjestö vaikutti mielenkiintoiselta, mutta oli minulle täysin vieras. En ymmärtänyt lainkaan miten se toimi, mutta olin utelias. Vuoden päästä olinkin hyvin sisällä CISV:n maailmassa eikä tietä takaisin ollut: olin jo Village-leirillä ryhmänvetäjänä – vieläpä toisella puolen maapalloa!

CISV-ohjelmat ovat lapsille ja nuorille valtavia oppimis- ja elämänkokemuksia, mutta yhtä lailla ne ovat sitä myös aikuiselle ryhmänvetäjälle. Kuten lapset, myös aikuiset luovat siellä elinikäisiä ystävyyssuhteita. Villageni aikuisporukan ansiosta minusta on tullut ”WhatsApp-addikti” ja olemme toisiimme yhteydessä lähes päivittäin.

Villagelle osallistuminen oli hyvin kokonaisvaltainen prosessi. Ennen lähtöä tehtävällä pohjatyöllä lasten ja heidän perheidensä kanssa oli merkittävä rooli luottamuksen rakentumisen ja käytännön asioiden järjestelyjen kannalta. Onnistuneen yhteistyön ansiosta pystyin lähtemään reissuun erittäin luottavaisin mielin – uskon, että lapsilla oli myös samankaltaiset fiilikset.

Aidon yhteisöllisyyden kokeminen, luottamuksen rakentaminen ja saavuttaminen, lasten inspiroiminen sekä avoimuuteen, vilpittömyyteen, rehellisyyteen ja suvaitsevaisuuteen johdattaminen ovat ryhmänvetäjänä olemisen etuoikeuksia ja haasteita. CISV tarjoaa lapsille hienon kasvualustan. Kaiken kulttuurisen ja kielellisen oppimiskylvyn lisäksi järjestössä oppii toisaalta vuorovaikutustaitoja, mutta myös itsestään hyvin paljon. Ajattelen, että CISV ikään kuin jatkaa siitä, mihin perinteinen koulumaailma ei välttämättä pääse käsiksi. Myös omat johtajuus- ja ryhmänohjaajataitoni kehittyivät ohjelman aikana.

Ryhmänvetäjänä on valtavan palkitsevaa nähdä se kasvu, mikä lapsessa tapahtuu ohjelman aikana. Parhaimmillaan se vahvistaa ja voimaannuttaa lasta, nuorta ja aikuista olemaan oma itsensä. Koin, että yksi parhaista asioista villagellamme oli, että kaikki saimme olla omanlaisiamme. Sanoin ”lapsilleni” ohjelman lopulla, että arvelen heidän oppineen kuukauden villagen aikana mahdollisesti enemmän kulttuureista ja maailmasta kuin kokonaisen kouluvuoden aikana. Uskon, että Costa Rican uskomattoman hienon Diay Mae-villagen jälkeen koko delegaatiomme katsoo maailmaa eri silmin.

Lapsena minulla ei ollut mahdollisuutta osallistua CISV-ohjelmiin ja siksi olen onnellinen, että saan elää CISV-elämää nyt aikuisena.

Muistot villagesta ovat vielä hyvin tuoreena mielessä ja niistä on vaikea päästä eroon. CISV on nimittäin järjestö, joka jättää pysyvät jäljet. Se imaisee omaan maailmaansa ja sen jälkeen siellä sitä ollaan.

Annina

Ryhmänvetäjä, Costa Rican village 2013–2014

annina1

Teksti on kirjoitettu alun perin CISV Helsingin jäsenlehteen Kiertikseen keväällä 2014.

“By bringing young people together in a spirit of tolerance and understanding, we help to lay the foundation for a peaceful tomorrow."

Kofi Annan, former UN Secretary General, CISV Seoul Symposium 2000.