Uusi vuosi, uudet kujeet?

Vuosi 2022 lähtee käyntiin vauhdilla, haku tämän vuoden ohjelmiin on auki ja paikkojakin on haettavana varsin kohtuullinen määrä. Haku herättää aina ajatuksia, etenkin näinä korona-aikoina ja jo useamman vuoden ajan väliin jääneiden ohjelmien jälkeen. Onko tämä todella se vuosi, kun päästään järjestämään ohjelmia ja pääsevätkö nuoret viimein osallistumaan ja kokemaan CISV:n ohjelmat oikeasti?

 

Alkuvuosi on siis täynnä intoa ja toivoa maailman avautumisesta. Samalla vuosi 2022 tuo mukanaan muutoksia CISV:n ohjelmiin. Jo vuonna 2020 päätettiin muutoksista ohjelmarakenteeseen ja esimerkiksi ohjelmien ikärajoihin. Näitä muutoksia on jouduttu koronan takia lykkäämään, mutta nyt ne viimein rullaavat osaksi CISV:n ohjelmien rakennetta. Onkin siis syytä ottaa alkuun lyhyt kertaus siitä, mitkä kaikkia asiat muuttuvat ja millä aikataululla.

Lopuksi luodaan vielä lyhyt katsaus siihen, mistä ohjelmatiedot uusituilla verkkosivuilla löytyvät ja miten haku on tänä vuonna organisoitu.

Mutta sitä ennen katse ohjelmamuutoksiin, jotka astuvat voimaan tänä vuonna.

Muutoksia ohjelmarakenteeseen

Jo vuosia sitten kansainvälisen CISV:n tasolla aloitettu työ ohjelmamuutoksista jalkautuu CISV:n toimintaan tänä vuonna. Muutoksen ohjaava periaate on, että CISV:n järjestämät ohjelmat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotialle ja tästä johtuen IPP putoaa pois CISV:n ohjelmista. Samalla muutos vaikuttaa ohjelmien ikärajoihin sekä delegaatioiden kokoon. Jatkossa ohjelmat ovat ajateltu yhdelle ikäryhmälle eli jatkossa ohjelmia ei järjestetä monelle eri ikäryhmälle vaan ohjelmiin osallistuu tietty ikäryhmä ja eri ohjelmista muodostuu selkeä polku, jonka jälkeen 18-vuotiaasta eteenpäin nuoret voivat osallistua CISV:n toimintaan eri tavoin.

Jatkossa CISV:n ohjelmien ikärajat ovat siis seuraavat:

  • Village 11- vuotiaat
  • IYM-leirit 12-13- vuotiaat
  • Step Up 14- tai 15-vuotiaat
  • Seminaarileiri 16-17-vuotiaat
  • Perhevaihto 14-15- vuotiaat

Perhevaihto on poistumassa CISV:n ohjelmavalikoimasta vaiheittain vuoteen 2024 mennessä. Jatkossa siis ohjelmat keskittyvät leireihin (Village, IYM, Step Up ja Seminaarileiri).

Vuonna 2022 käytössä on vielä muutama poikkeus ikärajoihin:

  • Village-leireille voi osallistua myös 2010 syntyneitä (max 2/delegaatio)
  • Step Up-leireille vuonna 2006 syys-joulukuussa syntyneet voivat osallistua kesä-elokuun ohjelmiin (15 v. ohjelman aikana).
  • 18-vuotialle järjestetään vielä vuonna 2022 seminaarileirejä eli myös vuonna 2004 syntyneillä on mahdollisuuksia osallistua (tulee olla 18 kun ohjelma alkaa)

Muiden seminaarileirien osalta taas ikärajat on rajoitettu 2005-2006 syntyneisiin niin, että osallistujan tulee olla 16 kun ohjelma alkaa JA ei saa täyttää 18 ennen ohjelman loppua.

Myös delegaatioiden määriin ja  kokoihin tulee muutoksia IYM-leirin ja Step Upin osalta, IYM:lle osallistuu jatkossa 8 delegaatiota (aiemmin 5) joissa osallistujia on 4 (aiemmin 6) sekä Step Upille 10 delegaatiota (aiemmin 9). Muiden ohjelmien osalta delegaatioiden määrään tai kokoon ei ole tulossa muutoksia. Ohjelmamuutoksen myötä muutoksia tulee myös staffien määrään ja etenkin junior staffien osalta määrä kasvaa. Ohjelmamuutokseen liittyvät sääntömuutokset voit tarkistaa myös täältä.

Vaikka ohjelmamuutoksen myötä tapahtuu leireihin muutoksia, on syytä muistuttaa, että ne pysyy sisällöllisesti samana ja niissä pääsee edelleen kokemaan CISV:n tarjoamat oppimiskokemukset. Tietenkin niin, että CISV:n periaatteiden mukaisesti sisältö vastaa ikäryhmää ja tarjoaa tekemällä oppimisen kautta mielekkäitä kokemuksia. Ei siis syytä huoleen: CISV-leiri on muutoksien jälkeen edelleen CISV-leiri!

Miten pääsee mukaan? Löydät kaiken uusilta verkkosivuilta!

Viime vuoden loppupuolella saatiin viimeisteltyä myös CISV Suomen verkkosivu-uudistus ja sen myötä muuttuu hieman myös polut, jota kautta löytyy hakulomakkeet sekä tiedot ohjelmista. Uusilla verkkosivuilla on jokaiselle ohjelmalle oma sivunsa, josta löytyy perustiedot ohjelmasta sekä lyhyt kuvaus, mitä leirillä on tavoitteena ja mitä sen ohjelmaan sisältyy. Nämä sivut löytyvät ylävalikosta Kansainväliset leirit-välilehdeltä. Eli klikkaamalla ohjelman nimeä avautuu tälle ohjelmalle oma sivunsa, josta löytyy lisätietoa ohjelmasta.

Tänä vuonna haku järjestetään taas muutaman vuoden tauon jälkeen paikallisyhdistys-kohtaisesti eli jokaiselle paikallisyhdistykselle on jaettu tietty määrä ohjelmia, joihin voi hakea kyseisen paikallisyhdistyksen kautta. Nämä tiedot löytyvät myös ohjelmakohtaisilta sivuilta, otsikon Katso vapaat paikat alta. Esimerkiksi Village-leirille avoimena paikat löydät täältä sivulta ja klikkaamalla auki oman paikallisyhdistyksesi näet mihin kaikkialle voit hakea. Saman valikon alta löydät hakulomakkeen kyseiselle leirille. Samalla sivulla on kaikille paikallisyhdistyksille avoimena olevat juniorivetäjä-paikat (JC). Lisäksi seminaarileirille avoimena olevat paikat ovat kaikkien paikallisyhdistysten jäsenille. Ryhmänvetäjäksi sekä JC-paikkoja haetaan edelleen tulostettavalla lomakkeella, joka palautetaan oman paikallisyhdistyksen ohjelmavastaavalle. Lomakkeet löytyvät materiaalipankista. Materiaalipankista löydät myös suorat linkit hakulomakkeisiin ohjelmittain.

Vuosi lähtee siis käyntiin vauhdilla, haut on jo ehditty aloittaa ja aikaa hakea on vielä reilu viikko, 8.2. asti! Lisätietoa verkkosivujen lisäksi saat joko omalta paikallisyhdistykseltäsi tai järjestökoordinaattorilta.

Käy siis katsomassa itsellesi (tai lapsellesi) sopiva paikka verkkosivuilta (ohjeet yllä) ja hae mukaan!

This website uses to give you the best experience. Agree by clicking the 'Accept' button.